Blog

25 mei 2021

De 9 aspecten van een zinvol leven

“Vraag jij je ook wel eens af:
-Wie ben ik?
-Wat wil ik?
-Hoe kan ik gelukkig zijn?
-Welke keuze moet ik maken?

Dit zijn voorbeelden van levensvragen die te maken hebben met zingeving.

Ik schrijf mijn thesis nu over hoe jongvolwassenen loopbaankeuzes kunnen maken die bijdragen aan de ervaring van een zinvol leven.

Daarvoor gebruik ik literatuur over zingeving. Volgens Alma & Smaling (2010) zijn er 9 aspecten die de ervaring van zin beschrijven:

1. Doelgerichtheid
2. Samenhang
3. Waardevolheid
4. Verbondenheid
5. Transcendentie
6. Competentie
7. Erkenning
8. Motiverende werking
9. Welbevinden

Ben je nou benieuwd wat dit inhoudt? Binnenkort leg ik het je uit in een filmpje.

Bron: Alma, H. & Smaling, A. (2010). Zingeving en levensbeschouwing: een conceptuele en thematische verkenning. In: Alma, H. & Smaling, A. Waarvoor je leeft: Studies naar humanistische bronnen van zin. Amsterdam: SWP.”

4 mei 2020

Richting bepalen in Coronatijd

“Het kan zijn dat je nog maar weinig structuur in je leven hebt in coronatijd. Hierdoor kan je je wel eens verloren voelen. We zijn nu op onszelf aangewezen om er iets van te maken. Daarom is het nodig om te weten welke richting en structuur je aan je leven wilt geven. Coronatijd is voor mij een tijd voor:

Zelfzorg. Als je geen afspraken hebt, lijkt het soms onnodig om op tijd te gaan slapen en op te staan, gezond te eten, naar buiten te gaan en te sporten. Toch besteed ik hier juist nu extra aandacht aan. Want ik heb mezelf nu het hardst nodig en wil daarom goed voor mezelf zorgen.

Helpen. Ik heb nu veel tijd, genoeg inkomen, genoeg contacten en een dak boven mijn hoofd. Maar er zijn veel mensen die nu in een noodsituatie zitten. Daarom wil ik juist mijn tijd waardevol maken door hen te helpen.

Nieuwe dingen leren. Deze tijd biedt juist een mooie ruimte om nieuwe dingen te proberen en te leren, zoals een nieuwe hobby uitproberen of dat ene boek lezen waar je steeds niet aan toekwam.

Discipline. Dit is iets waar ik nooit zo goed in ben geweest. Maar nu ik de enige ben die kan controleren of ik wel mijn (huis)werk heb gedaan, moet ik hier wel beter in worden. Ik ben daarom aan het leren om mezelf echt aan het werk te zetten.

Verbinding. Ondanks dat ik vrienden en familie nu minder kan zien, voel ik mij nog steeds verbonden. Ik besteed er veel tijd aan om ze te spreken via andere wegen, zoals (video)bellen of elkaar met 1,5m afstand zien. Ik mis het knuffelen, maar het helpt om elkaar toch zo veel mogelijk te spreken.

Plezier. Er zijn zoveel leuke dingen die nog wél kunnen. Lang leve digitale middelen, zoals zoom, kahoot en online spellen. Hierdoor kun je nog steeds heel hard lachen met elkaar. En dat is zo belangrijk!

Heb jij nou ook moeite om richting en structuur te geven aan je leven in coronatijd? Voel je vrij om me een bericht te sturen. Wie weet kan ik hierin met je meedenken.”